Conquest 2013 Welkom... Hall of Fame Activiteiten Foto Gallerij Forum Contact & Links

Geschiedenis...

Hoe het allemaal begon...

Het moet ergens begin 2002 geweest zijn toen het eerste Warhammer Fantasy-toernooi werd gegeven op de bovenverdieping van speelgoedwinkel Tip Top, die toen nog deel uitmaakte van de Christiaensen-groep. Het toernooi werd georganiseerd door Ian Van Damme en een tiental spelers namen deel. Onder hen een beginnende speler: Kaj Geenen. Tot dan had hij zich beperkt tot het lezen van de regelboek en op zoek gaan naar mogelijke tegenstanders. Het was eerder toevallig dat hij de affiche van het toernooi in de gaten had gekregen. Het spelen beviel hem heel erg maar hij zag ook wel de nood aan een middel om de Warhammerspelers makkelijker in contact met elkaar te kunnen stellen. Het toenmalige 'MSN community'-systeem  bracht hiervoor een oplossing en Kaj startte samen met Ian de MSN Community 'The Knights of Bayard'. Er werd een wapenschild ontworpen met daarin referenties naar Warhammer (de hamer en het schild van de regelboek), Dendermonde (de witte vlag met rode band) en de locatie (het logo van Christiaensen) waar het allemaal begon. De community werkte vrij goed en Warhammeren in  Dendermonde begon te groeien. Er werd vooral thuis gespeeld maar ook enkele keren in jeugdhuis Zenith op Gaming Sundays. Het hoogtepunt van de community was een tweedaags toernooi dat werd georganiseerd door Kaj in de zomer van 2003. Op zaterdag werd er gespeeld in Tip Top om daarna op zondag te verhuizen naar Zenith. Het was Bram Herssens die zich kampioen mocht kronen van dit eerste toernooi. Helaas, was de community reeds een tijdje minder goed aan het draaien en waren de Knights eigenlijk op sterven na dood....

2003: De geboorte van een echte club...

Onder invloed van de eerste toernooi-winnaar, Bram Herssens, en enkele gemotiveerde mensen werden The Knights of Bayard terug nieuw leven ingeblazen. Het community-concept werd overboord gegooid en in november 2003 begon men met een club onder dezelfde naam maar met een nieuwe look. De club kreeg een eigen website, een forum maar ook een nieuw wapenschild. Bedoeling was om de spelers samen te laten komen op één plaats in plaats van onafhankelijk partijtjes thuis af te werken. In de zaal boven café 't Peirt vonden de Knights een onderkomen en op 20 februari 2004 werd de eerste speelavond gehouden.

Onder bestuur van Bram en de zijnen groeide de club uit tot de toonaangevende club in de grote omgeving van Dendermonde. Zij trad toe tot de Ranking der Nederlanden wat leidde tot extra naambekendheid in België en Nederland. Het toetreden tot de Ranking zorgde ook dat het toernooi een internationaal karakter kreeg wat ook bleek in 2006 toen de Nederlander Lars Frencken het rankingtoernooi van The Knights of Bayard won. Een nieuwsbrief 'De Duistere Tijding' werd uitgegeven en werd op veel enthousiasme onthaald.

Het bestuur leverde goed werk. In samenwerking met Tip Top, waar nu ook kon worden gespeeld, werd werk gemaakt van de begeleiding van de Youngbloods, spelers onder de 16 jaar. Met het schrijven van een vereenvoudigde en Nederlandse regelset 'Strijdhamer' werd de youngbloods in 3 fasen (Brons, Zilver en Goud) de regels aangeleerd. Het waren Matthijs Dooms, Jan Van Verre, Sara Van De Velde en Tom Verdickt en later vooral Jurgen De Deckere die de belangstelling van de jongere spelers voor Warhammer aanzienlijk deden groeien. Dat het systeem van de 3 fasen werkte, bleek veel later uit het feit dat de Youngbloods op het clubkampioenschap 2007 de 'top 3'-plaatsen inpalmden.

Go to Top

2007: Een jaar van 'Broederschap'...

Eind 2006 kondigde zich een wat moeilijkere periode aan. Er werd veel gediscussieerd op het forum over welke richting het nu met de club uit moest.  Steeds meer mensen haakten af omwille van persoonlijke redenen. Mede hierdoor volgden de bestuurswissels elkaar steeds sneller op. Een mogelijke oplossing bood zich aan toen in samenwerking met de Warhammer-cel van jeugdhuis Zenith de 'Brotherhood of Bayard' werd gestart. Bedoeling was om met een structuur van werkcellen een betere organisatie van de verschillende soorten activiteiten  (speeldagen, toernooien, workshops, demo's,...). Voor de coördinatie tussen de werkcellen moest een 3-koppig bestuur zorgen. Jurgen De Deckere werd hiervan de voorzitter.

Waar men vol lof en ideeën met de verschillende werkcellen was begonnen, bleken in de praktijk de twee groepen echter toch meer hun eigen ding te blijven doen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat eind 2007 het hele project in de doofpot werd gestopt en zowel the Knights of Bayard als Zenith terug hun eigen weg kozen.

Go to Top

2008: De terugkeer van... de spelers...

Op de algemene vergadering van 10 november 2007 werden de leden geïnformeerd over het de stopzetting van het project 'Brotherhood of Bayard'. Een nieuw bestuur van 5 personen werd voorgesteld, ditmaal onder leiding van Kaj Geenen. De intenties van het nieuwe bestuur waren ook meteen duidelijk. De spelers moesten terug aan de tafels komen spelen in plaats van hele dagen op een internet-forum te zitten spammen.

Om dat te bereiken werd er gestart met een maandelijkse nieuwsbrief die al vrij snel de naam van zijn voorganger 'De Duistere Tijding' overnam. Deze werd de spelers doorgestuurd via mail en bevatte telkens de activiteitenkalender voor de komende 3 maanden. Verder werd de samenwerkingsband met Tip Top nog nauwer aangetrokken. En deze aanpak rendeerde. Het aantal leden steeg opnieuw, een aantal 'nieuwe' spelsystemen werden geïntroduceerd en ook het aanbod aan activiteiten werd serieus opgekrikt. De club bloeide terug open.

Als teken van deze 'hernieuwing' werd niet alleen een nieuw wapenschild maar ook nieuwe T-shirts ontworpen. Ook werden de ondertussen verwaarloosde website en het forum opgefrist. De clubleden traden terug naar buiten naar activiteiten bij andere clubs. Dit had zijn weerslag op ons eigen Rankingtoernooi waarvoor zelfs een tiental spelers moest afgezegd worden wegens geen plaats. 

De Knights of Bayard zijn terug spelers geworden. Zowel voor als achter de schermen wordt er hard gewerkt om de leden in optimale omstandigheden met hun hobby te kunnen laten bezig zijn. Er wordt echt gewaakt dat dit niet meer verwaterd en dat de club gezond blijft.

Lang leve The Knights of Bayard...

Go to Top

2009: The  'Tip Top' Afterlife...

Medio 2008 kreeg de club minder leuk nieuws te horen. Ons aller Hilde had besloten om in december van 2008 Tip Top voor goed te sluiten. Met behulp van Hilde en zelfs Games Workshop (kwam er een nieuwe verdeler?) werd een zoektocht gestart naar een nieuwe locatie om onze activiteiten te kunnen organiseren. Uiteindelijk werd deze gevonden. Niet alleen zou er een nieuwe winkel komen maar ook onze battle fridays zouden niet langer in 't Peirt doorgaan. Met de grote vergaderzaal van de hernieuwde sporthal werd een echte top-locatie gevonden. Dat de cafetaria net naast de zaal ligt was meegenomen net als de ruime parkeergelegenheid rondom de sporthal. Dat de sporthal bovendien niet in het stadscentrum ligt en we onze avondactiviteit een uur vervroegden maakte dat ook de jongere spelers nu de weg vonden naar de battle fridays.

Met Utopia als nieuwe verdeler werd een nieuwe partner gevonden. Er kan dan ook geregeld gespeeld worden in het winkeltje in de Oude Vismijn van Dendermonde. Het heeft even geduurd eer alle spelers hun weg vonden naar Utopia maar helaas is zer met deze verdeler nooit dezelfde wisselwerking gkomen.

De sluiting van Tip Top had een zware terugval in ons ledenaantal tot gevolg maar sedert 2011 begint het aantal leden weer toe te nemen. Dit wijst er toch op dat de club reden blijft hebben tot bestaan bestaan en dat de spelers terug de weg ernaartoe weten te vinden.

Go to Top

2012: De 'onafhankelijkheid' van The Knights...

Ook Utopia sloot uiteindelijk zijn deuren. Zonder eigenlijk ooit eens een navraag te doen, gingen The Knights door op hun ingeslagen weg. Dat wil zeggen zonder een samenwerking met een winkel. Om toch voor meer speelgelegenheid te zorgen werd er geopteerd om ook één zaternamiddag per maand een zaaltje in de sporthal te huren. Ondertussen (anno november 2012) doen we het wel met de kleinere vergaderzaal op de battle fridays maar dit is ook wel grotendeels te wijden aan het terugvallende aantal spelers op de speeldagen. Toch proberen we als club ons te blijven profileren met de nodige activiteiten. En nu op naar onze 10-jarig jubileum...

Go to Top

 


This website is completely unofficial and in no way endorsed by Games Workshop Limited.
For more information read our Disclaimer.

Site can be best viewed using Old English Text MT-font